donderdag 20 december 2007

Gemeente blij verrast met Maasbergse Poort

zuidzijde met links de camping Arnhem: slecht pad, maar wel een tunnel..

fietstunnel zonder fietspad: de Maasbergerpoort (noordzijde)

Wilde zwijnen, mountainbikers en ander ruig volk gebruikt de recreatietunnels onder de A12 tussen Arnhem en de Hoge Veluwe. Gewone fietsers komen er nog zelden, want zelfs bergaf is het een zwaar traject door de slechte onderhoudstoestand van de paden.
Westelijk van de Kemperbergweg heb je er twee, en de oostelijkste willen we opknappen.

Kaart

Tussen de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe en Landgoed Warnsborn ligt het gemeentelijk Landgoed Maasbergen, met daarin een fietstunnel die deze natuurgebieden verbindt. De tunnel was zelfs aan de aandacht van de gemeentelijke wegbeheerders en van de Fietsersbond ontsnapt, zo werd ons openhartig meegedeeld. De tunnel heeft een vervangingswaarde van vele honderdduizenden euro's en biedt fietsers de mogelijkheid om al vlak bij huis van rust en schone lucht te genieten - geen overbodige luxe als je bij de klim naar boven excessieve hoeveelheden lucht inneemt.

Maar omdat in de begroting voor het fietsverkeer een achterstand is in het realiseren van voorzieningen voor het woonwerkverkeer, liggen investeringen in het recreatieverkeer voorlopig stil, en is de route vrijwel onbegaanbaar.
Wil onze generatie dus de berg op fietsen, dan zal het initiatief en de financiering van de burgerij zelf moeten komen, zo is ons van gemeentewege verzekerd.
De gemeente is als grondeigenaar en wegbeheerder genegen de werkzaamheden te bewilligen, wanneer uitzicht op een bruikbare en blijvende voorziening wordt geboden.
Wij beraden ons met plaatselijk deskundigen wat mogelijk is.

7 opmerkingen:

FW zei

Deze week hebben we met de gemeente de plek opgenomen om te kijken of er bijzondere eisen zijn waaraan voldaan moet worden.
Die blijken er niet te zijn, en komende week krijgen we op papier waar we rekening mee moeten houden. Dat gaat dan over het profiel en over de ligging van het pad ten opzichte van de beplanting: deels aan de zijkant, deels in het midden, flauwe bochten in het tredpad volgend.
Vandaag zijn de eerste motorgereedschappen aangeschaft, en de komende weken staan er nog een paar besprekingen, meer boodschappen en allerlei schriftelijke voorbereidingen op het programma. Want er moet natuurlijk een gratis fietsroute komen...

Anoniem zei

Een belletje waar het gemeentelijke wensenlijstje blijft, levert het openhartige antwoord op dat er een heroverweging komt, omdat de gemeente misschien toch de eer aan zich wil houden, en zelf het pad aanleggen.
Al is dit wellicht een makkelijk succes, het addertje onder het gras is dat dan ook lastiger fondsen kunnen worden verkregen om publiciteit te genereren. Een gratis fietsroute kunnen we nog wel ontwerpen, maar drukwerk zonder sponsors zou eerder een boekhandelsproduct moeten zijn, en dan komt de bekendheid van het pad veel langzamer op gang.
Niettemin, bij de duizenden fietsroutes op internet zit er niet een die in Arnhem vertrekt, dus plaatselijk nieuws heb je al heel makkelijk. We wachten even af...

FW zei

Alweer nieuws: de heroverweging wordt groot opgezet als studie naar de hele padenstructuur in het omringende bosgebied. Onderzocht wordt of met gelden uit het groencompensatiefonds een aantal paden kan worden opgewaardeerd tot fietspad. Een voorstel moet in week 9 in B&W komen.
Voor vrijwilligers ziet de gemeente nog wel een rol weggelegd, maar dan in het landschapsbeheer.

FW zei

Bij het laatste belletje met de gemeente werd meegedeeld dat de plannen door de afdeling worden uitgewerkt, en dat het geld inderdaad beschikbaar is. Er komt dus een fietspad, alleen weten we nog niet wanneer..

Unknown zei

En, hoe staan de fietspadzaken er voor anno 2013? Nog nieuws of andere vermeldenswaardige zaken rond Maasbergse Poort.?

Anoniem zei

Het is nu september 2016.
Ligt het stil?
Is er nog iemand mee bezig?

FW zei

Mooie woorden en goede voornemens zijn inderdaad niet genoeg.. Ik ben heel druk met kaarten en atlassen maar ik ga kijken wanneer we de gemeente aan die beloftes kunnen herinneren...